În fiecare an, la 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice. Cu acest prilej, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri, împreună cu respectul, admiraţia şi recunoştinţa mea şi să vă asigur că pentru noi reprezentaţi o prioritate. Astăzi, 1 octombrie, ne plecăm cu respect în fața concetățenilor noștri vârstnici, pentru contribuția însemnată pe care au adus-o de-a lungul anilor la dezvoltarea societății românești. Deși adresăm urările în această zi de 1 octombrie, respectul nostru se îndreaptă în fiecare zi către persoanele de vârsta a treia, a căror experiență de viață și înțelepciune trebuie valorificate în continuare pentru a perpetua capacitatea umană de a construi, pentru a susține creșterea economică, de care trebuie să se bucure toți membrii societății, inclusiv persoanele vârstnice. Mă adresez dumneavoastră cu tot respectul cuvenit generației părinților și bunicilor noștri, de a căror înțelepciune și echilibru societatea românească are nevoie mai mult decât oricând. Ați avut o contribuție esențială la definirea României de astăzi, aveți un cuvânt greu de spus pentru evoluția României de mâine. Vă datorăm recunoștință, dar și o viață demnă, decentă, lipsită de griji. Iată de ce preocupările noastre pentru reformarea sistemului de pensii, toate eforturile depuse pentru recalcularea pensiilor din sistemul public, pentru majorarea în termeni reali a pensiilor, au drept scop îmbunătățirea standardului de viață al pensionarilor, iar societatea românească să devină „o societate pentru toate vârstele”. Astfel, prin Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, lege care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, au fost reglementate măsuri legislative care au vizat reforma sistemului public de pensii de natură să asigure sustenabilitatea fiscală și predictibilitatea acestuia, în contextul procesului de îmbătrânire a populației, corectarea inechităților, întărirea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie. Recalcularea pensiilor a fost o necesitate dată de inechitățile din sistem, care au făcut ca mulți pensionari cu stagii de cotizare/venituri similare să beneficieze de un cuantum al pensiei diferit. Această decizie a fost completată de alte măsuri care au avut ca scop îmbunătățirea nivelului dumneavoastră de trai, cum ar fi renunțarea la impozit pentru pensii mai mici sau egale cu 3.000 lei lunar. Sunt profund recunoscător pentru toată munca și implicarea dumneavoastră în construirea societății în care trăim, suntem conștienți că încă avem multe de făcut pentru dumneavoastră și vă asigurăm că sunteți și veți rămâne o prioritate. Mi-aș dori ca și dumneavoastră, pensionarii, să ne fiți aproape, pentru că în Casa Națională de Pensii Publice aveți întotdeauna un partener de dialog. Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, vă urez sănătate tuturor și să ne binecuvântați cât mai mulți ani cu experiența și înțelepciunea dumneavoastră !
Daniel BACIU Președinte Casa Națională de Pensii Publice
Beneficiarii de pensii de urmaş în vârstă de peste 16 ani trebuie să prezinte la începutul fiecărui nou an de studiu (şcolar / universitar), adeverinţă de şcolarizare, conform prevederilor art. 84 lit. b) din Legea nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare. în situaţia în care nu se face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie 2023. Având în vedere prevederile legale, ca regulă generală, copiii urmaşi în vârstă de peste 16 ani au obligaţia ca până la data de 25 septembrie 2023 sa prezinte adeverinţă din care să rezulte că în anul şcolar 2023 - 2024 urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii. Totodată, întrucât anul universitar începe la data de 1 octombrie şi, în consecinţă, studenţii urmaşi sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2023 a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceştia au obligaţia ca până la data menţionată (25 septembrie 2023) să transmită / depună la sediul Casei de Pensii o declaraţie pe propria răspundere în acest sens (prin poştă, e-mail sau la ghişeul nr. 5 de la parterul instituţiei). în cazul nedepunerii până la data de 25 septembrie 2023 a declaraţiei pe propria răspundere în sensul continuării studiilor de către studenţii urmaşi, pensia aferentă lunii octombrie 2023 va fi reţinută de la plată, potrivit procedurii. De asemenea, facem precizarea că studenţii urmaşi care vor depune declaraţia pe propria răspundere au obligaţia ca până la data de 25 octombrie 2023 să transmită prin poştă /curier sau să prezinte la ghişeul nr. 5 adeverinţa în ORIGINAL din care să rezulte că în anul universitar 2023 - 2024, urmează o formă de învăţământ superior, organizată potrivit legii. în situaţia neprezentării până la data de 25 octombrie 2023 a adeverinţei în original prin care se face dovada continuării studiilor, într-una din formele menţionate, pensia de urmaş aferentă lunii noiembrie 2023 va fi reţinută de la plată. |
Campania Nationala pentru Protectia Mediului “o9atitudine -Fii Un Exemplu !” este realizata in Parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor , Ministerul Energiei si Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului.